Kapitel 6

”Soldater gillar inte att slåss rättvist. Soldater skjuter i ryggen, lägger fällor och bakhåll, ljuger för fienden och kommer med fler än dem varje gång de får chansen till det.”
- Ur Enders Skugga av Orson Scott Card

Adamsdotter tittade i illa dold misstro upp mot taket, som för att anklaga högtalaren för att ljuga. Resten av sektionen tittade sig omkring. Vid den kinetiska automatkanonen hade besättningen rusat upp från golvet där de vilat till färdigställningar kring pjäsen. Skyttelpiloten som kommit ut strax bakom dem försvann kvickt in i sitt skepp igen.

”Kom igen, vill de ha en jävla övning nu så ska de väl få det. Vi har inte fått specialorder, så ni vet vart vi ska. Har vi tur varar det här inte länge.” Hon räknade in alla, kontrollerade att ingen i förvirringen laddat sitt vapen och ledde sektionen bort från hangaren i en lätt språngmarch in i en angränsande korridor. Bordningsstykans uppgift vid stridsstationer var att placera sig i ett rum som angränsade till de korridorer där det var troligt att en avancerande fiende skulle dyka upp. Att kämpa i de båda hangarerna var ett uppdrag som tillföll de andra fyra sektionerna.

Nayans tankar stormade omkring i hans huvud under tiden. Var det verkligen en övning som man dåraktigt beslutat att hålla direkt efter en äkta stridssituation? Eller var det Jordens styrkor som kommit tillbaka snabbare än tänkt? Ordern ”Alla soldater och besättningsmän” innebar att man förväntade sig en bordningsaktion, och då kunde det inte lika gärna vara korvetten som återvänt. 


Hans fötter började göra lite ont. Kängorna hade varit påsnurna hela dagen och även om de var väl ingångna vid det här laget brukade man åtminstone få någon slags respit under dagen. Han antog att det faktum att hans ens noterade det var för att han kände sig trött, en känsla som varit frånvarande under de senaste veckorna och magen kurrade. Han behövde äta. Det var bäst att den här övningen var över fort.

De anlände i ett lite större rum, rymdskeppets motsvarighet till en vägkorsning. Rummet hade säten längst med väggarna och skyltar som visade vilken gång som gick vart. Andersdotter gick fram till en konsoll på väggen, flyttade undan det skyddande lagret och slog in några kommandon. Dörren mot bryggan stängdes med ett stort klank och upp ur golvet reste sig metallbarriärer. Sektionen rörde sig vant och tog skydd bakom dem; de hade övat på det här många gånger sedan de kommit ombord. När sektionen var på plats pekade Adamsdotter den lediga metallbarriären som var placerad lite längre bak, nästan mitt i rummet. Nayan intog position där under tiden som Adamsdotter kontrollerade soldaternas placering vid de andra skydden.

”Alla sektioner. Alla sektioner, detta är Stridsledningscentralen; Bryggan.” hörde de i sina öronsnäckor. ”Ett fientligt slagskepp har hoppat ut ur överljusdrift. De identifierar sig som ESS Ökenräven; Sun Tzu klassen och de kräver vår kapitulation. Kapten vägrade såklart och de kommer snabbt närmare optimalt eldgivningsavstånd. Kapten misstänker att de vill ha vårt skepp eftersom de inte vet vad vi kan göra. Vår plan är att accelerera bortom deras räckhåll och sedan hoppa till överljusdrift men fienden kommer få åtminstone tio minuter att agera mot oss. Vi förväntar oss ett bordningsförsök.”

Adamsdotter svor högt. ”Ett slagskepp bär sex plutoner. Vi har bara en.”

”Vi vet. Kapten Wyatt har begärt av Befälhavaren att prioritet ges mot bordningskapslar och skyttlar och han tyckte det lät som en god idé. Dock så tror jag inte vi kommer få mer än hälften av dem. Jag hoppas ni är redo; det här kan komma att bli otrevligt.”

Nayan kunde aldrig tidigare ha påmint sig om att han noterade hur hårt hans hjärta slog. Eller alla ljud i luften. Eller hur torr hans mun kändes. Han tittade omkring sig och mötte Tylers blick. Den var fixerad vid honom i några sekunder innan den for vidare mot Adamsdotter.

”Pluton.” hörde han i sina högtalare. ”Fienden har skickat ut bordningskapslar mot oss. Babords batterier kommer bekämpa så många de kan.” Goda nyheter tänkte han frenetiskt. Bordningskapslar var enkelt mål för Kinetiska AKAN och FCS Audie Murphy hade fler än normalt.

”Soldater!” ropade Adamsdotter. ”Det här blir en lätt match. De måste ta sig förbi tredje och fjärde sektion för att komma till oss; och ser vi inga fler bordningskapslar kommer första och andra sektion att förstärka oss. Ta en stor klunk vatten nu när ni kan, ladda sedan era vapen.”

Om väntan i skytteln hade varit illa så var det ingenting emot hur väntan nu var. De hade sina korridorer att titta ner igenom; de tittade på varandra, de kontrollerade sina vapen, tittade på varandra igen och väntade med spända ansiktsuttryck. Många såg till att sysselsätta sina händer med någonting; Friberg kände hela tiden på sitt kroppspansar, Wong kontrollerade att magasinet satt i vapnet ordenligt hela tiden, Rupertson hade böjt sig fram och pussat Kuchler på pannan men hon hade uppenbarligen inte märkt det; hon satt helt still och stirrade mot dörren i slutet av korridoren.

Statusuppdateringar om striden fortsatte att komma i deras radio, och tystnaden mellan varje var nästan olidlig. Fienden hade förlorat nära två tredjedelar av sina bordningskapslar till Audie Murphys Kinetiska Automatkanoner och man hade ökat farten. Trots detta förväntades kapslarna anlända i babords hangar inom en minut. Trots att fjärde sektion innehöll deras tunga vapen och flera extra soldater så skulle de snart bli hårt ansatta.

Hela sektionen ryckte till. Tydliga ljud från handeldvapen hördes längst först den enda korridoren och sedan den andra. Adamsdotter ställde sig upp. ”Rupertson, tillbaka till din plats. Wong, placera dig mer åt vänster på ditt skydd. Ni får inte stå för nära varandra. Förvänta er fientlig rökgranat. När de kommer ut ur röken ger ni dem fan. Har ni förstått, Soldater?”
”Ja, Korpral” kom det samlade ropet.

”Fienden har bekämpat Sektion 3 och 4.” kom det dystra meddelandet från Stridsledningen. ”Vi försökte blåsa ut atmosfären ur hangaren men fienden förväntade sig detta och låste dörrarna utåt i stängt läge. Vi har omdirigerat Sektion 1 och 2 till er position nu. De anländer om tre minuter.”

Nayan andades ut, en rörelse han stoppade halvvägs. Det var en mycket obehaglig upplevelse. ”Korpral! Rök i tvåan!” sade Friberg tyst i radion. ”Uppfattat. Fullständig tystnad. Öppna eld när ni ser fienden. Vänta inte.” svarade Adamsdotter och höjde Karbinen bredvid honom.

En smäll hördes och som i ultrarapid såg han någon falla till golvet. Ännu en smäll och ett skrik nådde hans öron. Adamsdotter svor. ”Öppna eld mot röken, punkteld enbart för tillfället!”

Elva karbiner öppnade eld mot röken och en person som enbart var delvis synlig genom sin silhuett föll mot marken. Två mynningsflammor syntes ur röken och annonserade inkommande fientlig eld.  I ögonvrån tyckte han sig se någon röra sig, men det måste varit Hammar som avlossade en salva mot båda platserna där mynningsflammorna hade setts. Ytterligare ett rop hördes, underligt förvrängt framför dem. ”Femte sektion här, i strid med fienden. Ge oss maximal ventilation!” hörde han som genom en tunnel; långt borta med Adamsdotters röst ropande igenom den.

Ut genom röken kom ännu en fientlig soldat. Hennes röda, lockiga hår var instucket under hjälmen och hon pekade framåt med karbinen. Hans ögon mötte hennes och de höjde samtidigt sina vapen. Hans karbin gav ifrån sig tre dämpade smällar och han såg hur hennes vackra ansikte förvandlades till en blodig röra av hjärnsubstans, blod och krossat kött. Hennes kollega var rakt bakom henne, räddad av sin kollega en sista gång när Adamsdotters eldskur for in i hennes fallande kropp istället för honom.

Kollegan, en ung man med arabiskt ursprung hade redan sitt vapen höjt och avfyrade det. Hans eldskur hämnades hennes död genom att gå igenom Mies Rupertsons bröst och sprutade ner skyddet framför honom med blod. Den fientliga soldaten fick aldrig tillfredsställelsen av att veta detta; En kula från Hammar avslutade hans liv. Den ökade ventilationen började göra sitt jobb och röken försvann snabbare. Fienden tog notis om den saken och ökade desperat sina ansträngningar genom att kasta ut fler rökgranater. ”Byte av eldställning!” ropade Hammar. ”De kan ha markerat våra ställningar i sina HUDs!”. Hans varning kom för sent. Flera Ontploffen flög genom luften, hjälpta på sin väg av fiendens granatgevär. En av dem landade i Dana Wongs ansikte och exploderade, de andra föll harmlöst ner framför skydden. Ännu en salva hördes och Adams föll ihop, träffad av flera fientliga kulor.

Kall ilska tog tag i honom. Den var inte besinningslös, istället hjälpte den honom att fokusera. De hade ingen rätt att utsätta hans sektion för den här behandlingen.

”Korpral. Egna granater för att hindra dem från att avancera närmare. Vi måste ha mer tid innan förstärkningarna når hit.”
Adamsdotter nickade. ”Bra idé. Ontploffens fram!” ropade hon till sektionen. Fem granater flög igenom luften och landade precis framför röken när fienden plötsligt kom fram ur röken, ett av deras underbefäl i täten. Sergeanten han precis se granaterna innan de gick av. Den resulterande röran när halvsektionen och soldaterna i dem utsattes för deras sprängkraft fick Nayan att lakoniskt undra vem skulle städa bort allt. Rop hördes inifrån röken. ”Sluta skjut, vi ger oss! Vi ger oss!”

”Lägg ner era vapen och kom fram med händerna över huvudet” ropade Adamsdotter tillbaka. ”Ingen skjuter, såvida de inte bär vapen” sade hon tystare över sektionens frekvens. Det kändes som att striden varat under den tid som Nayan andats ut. Helt plötsligt blev han medveten om rummet runt omkring sig, om personerna som kom ut genom röken bärandes på en fjärde, om soldaterna från första och andra sektion som rusade in genom dörren bakom dem och började ta om hand om de som låg på golvet.

De som låg på golvet.

Han ville inte titta. Han ville inte veta vilka av sina vänner som dött. Vilka som lemlästats. Han visste att han sett Rupertson dö. Han hade själv dödat. Han ville inte veta. Men han var tvungen. Han tittade på skyddet bredvid sig. Adamsdotter stod där, lugnt pratande med ett underbefäl från första sektion som kommit. Han ställde sig upp bakom skyddet och höll i det med båda händerna. Vatten tänkte han. Törstig. Han gick några stappande steg till ett närliggande skydd och böjde sig ner för att plocka upp en vattenflaska. Han öppnade den och tömde innehållet direkt i sin mun och slängde sedan ifrån sig den. Det hade inte funnits tillräckligt där och han övervägde att hitta en till. Hans kropp kändes slapp och verkade svara trögt på hans rörelser. Han undrade vad det kunde bero på.

Han andades in, andades ut och sedan in igen. Andas normalt. Han skakade långsamt på huvudet och verkade med ens återfå sin tankeförmåga. Han tittade ner på vattenflaskan som tagits ifrån golvet och åter placerats där. Den låg vid fötterna av en person vars huvud till större delen av borta, tillsedd av två personer ur Sjukvårdssektionen. De vände på henne och han kunde läsa namnbrickan på bröstet. Martha Tyler. Han tittade bort. Han ville desperat ha någonting annat att titta på, men han verkade omgiven av påminnelser av den pågående striden. Med en tanke om att det var bättre att få de dåliga nyheterna ur vägen fort gick han runt i rummet och tittade bakom skydden.

Sjukvårdspersonalen stannade upp i sitt arbete när de såg honom passera. Han ville inte möta deras blickar. Han visste att de anklagade honom för att han inte hade dött som flera andra i sektionen; de hatade det faktum att han levde. Det gjorde honom ingenting. Han brydde sig inte om det. I tur och ordning gick han förbi skydden. Brevid Tylers kropp satt Friberg lutad mot skyddet. Han hade fått en lätt sårskada i axeln. En sjukvårdare höll på att binda om den. Han pratade ledigt och skämtade med henne om sin hustru och sjukvårdaren log och berättade liknande historier om sin egen partner.

Han vände blicken; glad över att se att det i alla fall inte verkade allvarligt. Hans ögon mötte Tajunas. Hon verkade oskadd men oförmögen att röra sig. Hon andades häftigt. Han gick fram till henne, hon följde hans rörelser med blicken när han böjde sig fram och tog ut magasinet ur hennes vapen och gjorde mantelrörelse så patronen föll ut. Hon nickade trött åt honom och försökte le. Det fick Nayan att komma ihåg att hans eget vapen fortfarande var skarpt. Han tog ut magasinet och gjorde mantelrörelse; hans egen patron föll till golvet brevid Tajunas. Han visste varför hon inte tittade åt sidan. Kyösti Adams låg där, död. Flertalet kulor hade gått rakt igenom hans kroppspansar. Han vände sig bort.

Hammar satt på knä framför Spirit Darzi som drack vatten ur sin flaska och som nickade allvarligt mot sin stridspartner. Han hjälpte henne upp och de gick tillsammans bort mot Adamsdotter. Jing Esra och Martin Kyle var upptagna med att hjälpa Sjukvårdspersonalen vakta fångarna. Han försökte titta efter Dana Wong men henne hade man tydligen redan burit bort. Mies Rupertson var näst på tur, han låg redan på båren och på en impuls gick han dit och drog över skynket över kroppen. 

”Femte Sektion, samling här när ni är beredda.” hörde han någon tala. ”Vi hoppar till överljusdrift när som helst”. Rösten kändes nära, bekant. Det måste vara Adamsdotter tänkte han.

Han avundades henne. Hur hon kunde stå där och bara prata som att halva hennes sektion inte var död eller sårade. Den kalla ilskan som fyllt honom under striden hotade att återvända i full styrka. De som stod där mot väggen, iförda blåa uniformer med jordens emblem hade sett till att det här hade hänt. De hade kommit ombord på deras skepp och tvingat honom att skjuta. Att döda. Han kände hur hans hand slöt sig om karbinens pistolgrepp men han verkade sakna styrkan att höja den. Den var ändå inte laddad.

Han var hungrig. Mycket hungrig kände han nu. Måste äta. Måste tänka klart. Han hängde av sig vapnet och lade det mot en av skydden och försökte lyssna på det som Adamsdotter sade men uppfattade bara delar av det. Hon han inte långt innan hon satte fingret mot örat. Någon hade anropat henne. Han tittade runt i rummet; och insåg att samtliga sektionsledare gjorde samma sak; ändå hördes ingenting på hans radio. Han slog upp diagnostiken på sin HUD, och fick veta att hans radio var fullt fungerande. Var väl bara något för underbefälen.

”Alla mina är räknade, Stridsledning” svarade Adamsdotter. ”Ingen saknas.” Hennes blick gick mot Sergeant Chang som nickade. ”Ingen av våra andra saknas heller.” Nayan stirrade på Adamsdotter. Det var en konstig kommentar med tanke på att två sektioner soldater var döda och femte sektion hade fått sin slagkraft halverad. ”Nej, Stridsledning. Mina soldater är inte insatsberedda såvida det inte är en direkt nödsituation.” kom nästa del av dialogen. Adamsdotter suckade. ”Ja, Kapten.”

”Femte sektion!” röt hon. De ställde sig upp. ”Egentligen skulle jag vilja skicka iväg er till lunch, dusch och allt annat sådant som jag vet att ni vill ha just nu, men ni får en uppgift av mig istället; något att tänka på så ni inte behöver uthärda era kurrande magar. Vi ska söka igenom Sektion Charlie Fjorton till Delta Tjugoett. Under striden så avlossades en av våra flyktkapslar. Vi vet inte varför. Vi ska söka igenom sektionerna och kontrollera att all personal är på plats, en rutinundersökning efter striden så fienden inte dödat fler som inte blivit rapporterade. Sätt igång.”

Det blev en intensiv avsökning som tog flera timmar. Identiteter kollades, artigt men bestämt och det var ingen som ville tjafsa med soldaterna vars kamraters blod fortfarande fanns på somliga av deras kroppspansar. De kontrollerade flyktkapslar; de samtalade med besättningsmän, de begravde sig i sina uppgifter på ett sätt som bara personer som desperat vill glömma bort någonting kan göra.

Och när de var klara tog Adamsdotter dem till matsalen där hon gav order om varm, nylagad mat och inte vanliga nödransoner. De åt under tystnad och återvände till sitt logement där Adamsdotter kommenderade sömn. Men Nayan kunde inte sova. Varje gång han stängde ögonen fick han synen av en kropp med sönderskjutet ansikte på näthinnan. Det var inte något han kunde sova med. Så han tog sin platta och började skriva.

Det resulterande brevet blev långt och personligt; avsett för den enda person han litade på att läsa det. Brevet gick genom skeppets kommunikationssystem med en hastighet flertalet gånger snabbare än skeppets maxfart och nådde sin destination en halv vecka senare när en datorterminal informerade sin ägare att hon hade post.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar